Centrifugaalkoppeling

Wat is een centrifugaalkoppeling?

februari 8, 2018

by — Posted in Techniek

Het antwoord op de vraag wat is een centrifugaalkoppeling leggen we u hieronder uit. Het gaat hier om koppelingen die met veerspanning aan een as bevestigd zijn. De centrifugaalkoppeling zien we vaak terug in allerlei toepassingen in de werktuigbouwkunde, uiteenlopend ven gemotoriseerd vervoer tot machines in uiteenlopende industrietakken. Voorbeelden zijn brommers en scooters, maar ook scheepsmotoren, tuingereedschap of machines in fabrieken.

Ook niet onbenoemd mag blijven als antwoord op de vraag van wat is een centrifugaalkoppeling is dat dit principe altijd in werking is: bij een toerental vanaf een bepaald niveau wordt de koppeling geactiveerd en bij een lager toerental zal dit weer stoppen. Bij allerlei machinale handelingen kan dit voordelen hebben.

Antwoord op de vraag wat een centrifugaalkoppeling is

De koppeling krijgt altijd aandrijving door middel vaan een motor. Dit wordt omhuld door een koppelingshuis om een optimaal resultaat tot stand te brengen. Deze behuizing is geplaatst op een as, die verbonden is met wielen. Zodra de koppeling uitzet komt deze in aanraking met de behuizing, waardoor de componenten gaan wrijven en de aandrijving van de machine of een voertuig op gang komt. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat een auto als deze niet rijdt toch stationair kan draaien.

De centrifugaalkoppeling treedt dus in werking bij een bepaalde hoeveelheid motortoerental en RPM (= omwentelingen per minuut, het principe dat muziekliefhebbers ook kennen van de draaitafel). Zoals gezegd is er een intern en extern gedeelte. Binnenin wordt de uitgaande as in werking gezet, waardoor het tandwiel en de buitenzijde contact maken.

Om calamiteiten te voorkomen is er ook een blokkeerstand voor als het maximale vermogen in zicht komt. Zoals het woord al aangeeft zit het principe van de centrifugaalkoppeling hem in de zwaartekracht en het centrifugeren. Door middel an zorgvuldig onderhoud en voldoende olie tussen de componenten weet u zich verzekerd van een lange levensduur, waardoor elk vitaal technisch proces zo lang mogelijk ongestoord kan door lopen.

Een centrifugaalkoppeling bestellen.